Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

Windows 7 i poslovni softver

Vreme čitanja: 2 minuta

PA55_W7 Konačno je stigao dugo očekivani naslednik  “kontroverzne” Viste. Neki su tvrdili da je Vista samo neuspeo pokušaj, ostali su je poredili sa relativno neuspešnim Windows ME (Millenium Edition). Ja lično nisam imao problema sa Vistom, kao ni korisnici, ali jedno je sigurno Vista je kao i svi Microsoft-ovi operativni sistemi ostavila trag u informatičkoj istoriji.

Ono što je meni posebno interesantno sa aspekta poslovne primene računara su poslovni korisnici koji su mahom ostajali na Windows XP platformi čekajući “bolje” rešenje od Viste.

Da li je to rešenje konačno stiglo u vidu Windows 7 operativnog sistema i da li će W7 uspeti da natera IT menadžere u kompanijama na nadogradnju ostaje da vidimo.

Poslovna rešenja na domaćem tržištu su se retko kada hvatala u koštac sa MS novotarijama. Znam pouzdano za kompanije koje se još uvek “kunu” u svoja COBOL rešenja (jedini problem je cigla koja potencijalno može pasti na glavu programeru). Za sada sam na Windows 7 Compatibility listi našao dva ERP rešenja (koja se mogu kupiti na domaćem tržištu) koja su “ponela” laskavu titulu Compatible with Windows 7.

Za prvo rešenje (ili grupu rešenja) je to bilo jasno i očekivano jer je u pitanju Microsoft Dynamics grana. Doduše za sada samo u statusu Compatible (ovo znači da je proizvođač izjavio da rešenje radi pod Windowsom 7), ali sam siguran da će se to vrlo brzo srediti.

Drugo rešenje je domaći ERP sistem (sa prostora bivše Jugoslavije) koji je uspeo da dobije laskavu titulu Windows 7 Compatible. U pitanju je kompanija DataLab i rešenje Pantheon 5.5 veoma poznato domaćim korisnicima poslovnog softvera.

Pantheon 5.5 (poslednja verzija) je potpuno kompatibila sa 32-bitnom Windows 7 verzijom, ali ono što je još bitnije i sa 64-bitnom verzijom Windows-a 7.

Ovo za poslovne korisnike otvara mogućnost konačnog prelaska na 64-bitnu platformu (hardver je već odavno tamo) i punog iskorišćenja svih 64 bita.

Ja sam siguran da ćemo ubrzo na ovoj listi naći i ostale proizvođače ERP rešenja sa domaćeg tržišta što će i za proizvođače i za korisnike (posebno za korisnike) predstavljati ogroman korak napred.

 

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

  • A jesmo li spremni sad već za Windows8?

    • Za te sertifikate čekamo proizvođače poslovnih rešenja da daju potvrde za kompatibilnost sa Win8. Koliko me je iskustvo naučilo, nove verzije Windows-a uglavnom su podržavale i programe koji su pravljeni za stare verzije Windows-a.

  • Objektivnosti radi, dodao bih da i Mali poslovni programi 2 kompanije Privredni savetnik – informacione tehnologije već preko godinu dana imaju Windows 7 Compatibility sertifikat, što se može lako proveriti na http://www.microsoft.com/windows/compatibility/windows-7/en-us/Details.aspx?type=Software&p=Mali%20poslovni%20programi&v=Privredni%20savetnik%20-%20Informacione%20tehnologije&uid=2&pf=0&pi=0&s=mali%20poslovni%20programi&os=32-bit

  • >