Analiza: Veb nastup ponuđača poslovnog softvera u Srbiji 2014

Kvalitetna i na vreme plasirana informacija je jedina koja donosi novac u današnje vreme. Koliko je ova teorija primenljiva u praksi ponuđača poslovnog softvera u Srbiji? I šta potencijalni kupci poslovnog softvera mogu naći na sajtovima ponuđača?

Softver za upravljanje projektima – potreba ili luksuz

Vreme čitanja: 3 minuta

Originalni tekst je objavljen u februarskom broju časopisa PCWorld Mikro (članak pod naslovom Softver za upravljanje projektima – potreba ili luksuz)

Softver za upravljanje projektima – potreba ili luksuz?

Softver koji je od neprocenjive pomoći svuda gde se zahteva precizno planiranje poslovanja

Plan_i_realizacijaIsplativost posla i praćenje realnih troškova poslovanja samo su deo osnovnih problema s kojima se suočava svako preduzeće u svom radu. Realizacija ne odgovara uvek napravljenom planu, ali ni svaki plan ne bude realizovan. Kako se u sve to uklapa softver?
Ukratko rečeno, softver za upravljanje projektima je poslovni alat koji bi trebalo da omogući planiranje aktivnosti, upravljanje resursima, procenu troškova, praćenje realizacije projekta, poređenje realizacije s planom i kontrolu nad projektom.
Softver za upravljanje projektima je alat opšte namene i pokriva različite oblasti poslovanja. Koristi se u arhitekturi i inženjerstvu, računovodstvu i pravnim službama, građevinarstvu, proizvodnji, softverskoj industriji i srodnim granama u kojima se poslovanje zasniva na realizaciji projekata.

Moduli i funkcionalnost

Moduli ovog specijalizovanog softvera grubo se mogu podeliti u tri osnovne kategorije: upravljanje ponudama i budžetom, upravljanje resursima i troškovima, i upravljanje finansijama i realizacijom. Svaki od nabrojanih modula mora da sadrži i odgovarajuće izveštaje.

Upravljanje ponudama podrazumeva mogućnost pripreme jedne ponude ili pak više njih za odgovarajući projekat, kao i čuvanje svih varijanti ponuda. Prilikom izrade ponude, softver bi trebalo da omogući uračunavanje svih planiranih troškova (ljudi, sredstva itd.), kao i unošenje procenta zarade ili planirane naplate. U ovome modulu je važna i mogućnost „pretvaranja“ prihvaćene ponude u projekat. Na osnovu prihvaćene ponude planira se budžet, koji ujedno predstavlja i finansijski plan realizacije projekta.

Planiranje resursa se svodi na procenu troškova angažovanja ljudi, sredstava, materijala i sl., i omogućava precizno izračunavanje ukupnih troškova projekta. Ovaj modul, u sprezi sa realizovanim troškovima, omogućuje neposredan uvid u valjanost plana projekta.

Upravljanje finansijama i realizacijom bi, osim unosa računa, troškova, bankarskih izvoda i ostalih računovodstvenih dokumenata koji se odnose na konkretan projekat, trebalo da omogući i upoređivanje planiranih i stvarnih troškova, kao i planirane i stvarne naplate. Ovo je ključni modul softvera za upravljanje projektima, jer pruža neposredan uvid u rezultate poslovanja firme.

Koliko neku firmu košta terenski komercijalista koji dnevno obiđe 25 maloprodajnih objekata, pređe 250 kilometara i dva sata razgovara telefonom? Koliko je košta organizovanje promotivnih aktivnosti? Može li softver pomoći u pronalaženju odgovora na ova i slična pitanja?

Tipovi softvera i tehnologija

Softver za upravljanje projektima može se podeliti na dva osnovna tipa. Prvi je klasičan Windows softver koji se instalira na jednom računaru ili na više računara, a drugi je na Webu zasnovana aplikacija koja se ne instalira već radi preko Interneta, pomoću čitača Weba. Najveća mana Windows softvera je što mu ne možete pristupiti kada se nalazite izvan lokalne računarske mreže, a njegova prednost je brzina rada. S druge strane, mana Web aplikacija je što one zavise od veze s Internetom. To znači da ako nema veze s Internetom, nema ni softvera. Pogodnost je što su Web aplikacije dostupne u svakom trenutku i svuda gde je omogućen pristup Internetu. Proizvođači zato teže integraciji ova dva rešenja, odnosno da lokalna i Web kopija podataka budu dostupne uvek i na svakome mestu.

Izveštavanje

Kvalitetni izveštaji su osnov za donošenje poslovnih odluka. Softver bi najpre trebalo da omogući osnovne izveštaje poput uporednih pregleda planiranih i realnih troškova, kao i očekivane i realne naplate po svakom projektu, a zatim i izveštaj zbirnog plana i realizacije na nivou firme. Ovi izveštaji su uobičajeno povezani s projektima, ali pored njih su neophodni i pregledi potraživanja, dugovanja, dospelih obaveza, angažovanja svakog resursa i sl.

Pored izrade izveštaja, bitna je i mogućnost njihovog izvoženja u najpopularnije poslovne aplikacije kao što je, primera radi, Microsoftov program za tabelarna izračunavanja Excel, u kome se oni mogu dodatno obrađivati ili grafički prikazivati.

Umesto zaključka

Kupovina namenskog softvera za upravljanje projektima je prirodan korak u razvoju jedne firme, tim pre što na tržištu danas postoji veliki broj komercijalnih i besplatnih programskih rešenja iz ove oblasti. Umesto zaključka, postavljamo pitanje: Da li vam je bitno da u svakome trenutku znate rezultate svog poslovanja?

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

Izveštaj: Poslovni softver u Srbiji 2014

Poslovni softver i rešenja već odavno predstavljaju osnov za efikasno upravljanje poslovanjem. Cloud je sve bliže i više ne predstavlja samo svetski trend, već se i na našem tržištu pojavljuje sve više i više rešenja ovog tipa.

Preuzmi izveštaj!
  • Da li mozete da izdvojite neki softver koji je po Vama najbolji u ovoj kategoriji poslovnih softvera? Koja je njegova cena i kako se naplacuju licence?

  • >