Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

DATUM – Poslovna softverska rešenja

datum-logo.jpg U hotelu Hyatt održana je prva po redu konferencija na temu poslovnih softverskih rešenja, DATUM (Dani Tehnološkog UMeća)

Ova konferencija je održana u organizaciji 4 domaća proizvođača ERP rešenja. ABSoft, Digit, IIB i M&I System Co. su okupljenima predstavili praktična iskustva sa kojima su se susretali pri implementaciji i razvoju, kao i referente korisnike.

Neke od tema koje bih posebno izdvojio i koje bih još jednom istakao kao posebno bitne (i opisane na blogu), a koje su naglasili i organizatori ovog skupa su:

– Kako da procenite potrebe za ERP sistemom? (serija tekstova na sličnu temu na sajtu)

– Kako da odaberete odgovarajuće softversko rešenje? (serija tekstova na sličnu temu na sajtu)

– Očekivano naspram ostvarenog – gde se kriju zamke?

– Otvorenost sistema – standardizacija

Ponovljena je i priča o nedostatku kvalitetnog kadra u ovoj oblasti, kao i činjenica da država ni na koji način ne olakšava posao ni proizvođačima poslovnog softvera, ali ni korisnicima.

Može se čak zaključiti da nedovoljno regulative u zakonima predstavlja glavni kamen spoticanja i kočioni faktor ubrzanom razvoju i primeni poslovnog softvera u našoj zemlji.

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

3 comments

Comments are closed