Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

Ugovor za nabavku hardvera

Vreme čitanja: 2 minuta

ugovori_hardverSećate li se vremena kada su računarske komponente samo pažljivim odabirom i uklapanjem mogle uspešno da rade zajedno? Nije to bilo tako davno…

Danas je računarski hardver mnogo pouzdaniji nego što je bio ranije, tako da ugovori za nabavku hardvera nisu generalno problematični. U tom smislu, neki opšti ugovor za nabavku hardvera bi trebalo da sadrži sledeće stavke:

  • Detaljni opis hardvera
  • Garanciju na kvalitet hardvera (uobičajeno garancija važi godinu ili dve od dana kupovine)
  • Datume isporuke
  • Cenu
  • Atest (ukoliko je potrebno)
  • Održavanje (ukoliko je potrebno)
  • Obuku (takođe, ako je potrebno)

Kako se hardver često kupuje zarad nekog softvera, problem može nastati kada je hardver nedovoljne “snage” očekivani rad i/ili planirane integracije (serveri i štampači) jer su nabavljeni od različitih proizvođača. U većini slučajeva trošak hardvera nije veliki procenat od ukupnih troškova nabavke informacionog sistema. Kako je zarada na hardveru relativno mala, kao i udeo u ukupnom trošku informacionog sistema vrlo je verovatno da će kompaniji biti svejedno od koga nabavlja hardver dokle god je hardver u saglasnosti sa potrebnim zahtevima i specifikacijama. Ipak, uvek vredi pitati i dobavljača softvera za savet u vezi sa specifikacijom hardvera jer je potrebno da softver i hardver rade zajedno, a ne jedan protiv drugog, što je relativno čest slučaj, mada sve ređi u poslednje vreme, kako sazreva svest o značaju stabilne i pouzdane IT infrastrukture :). Sve ovo, naravno govorim u kontekstu poslovnih korisnika!

Zašto su specifikacije toliko važne? Jednostavno zbog toga jer postoji veoma velika i značajna razlika između poslovnog hardvera (hardvera namenjenog korišćenju u poslovnom okruženju) i veoma kvalitetnog kućnog hardvera koji se može koristiti u poslovnom okruženja, ali mu to nije primarna namena! Na našem tržištu se često veoma kvalitetan kućni hardver koristi u poslovnom okruženju i tu mogu (ne kažem da će nastati, već da mogu) nastati problemi naročito u delu integracije!

Na kraju, dve najvažnije stavke u ugovoru za nabavku hardvera su da postoji tačan opis i specifikacija onoga što kupujete i da postoji obaveza dobavljača da popravi ili zameni hardver ako ne radi kako treba.

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

>