PoslovniSoftver.net
Shares

Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

IT Ugovori za vlasnike i menadžere

Vreme čitanja: 2 minuta

1_ugovori_uvodNi veš mašinu danas ne možete kupiti, a da u njoj ne postoji neka IT pamet :) Informacione tehnologije (IT) prožimaju sve pore našeg društva (kao što reče nekada Bata Stojković za marksizam u filmu Varljivo Leto ’68) i one se danas prosto moraju znati :) Pitaje je zašto je IT važan i sa pravne tačke gledišta?

Ova serija tekstova je inspirisana Ptikijem i Ptikijem, jednim od retkih pravnika koji se ozbiljno bavi tzv. IT pravom.

Sa jedne strane imate prodavce, sa druge strane imate kupce? Zašto je važno da i kupac i prodavac razumeju osnovne elemente i IT-ja i prava? Iskreno verujem da samo razumevanjem obe strane možemo odagnati strah od nepoznatog, a put saznanja počinje malim koracima :)

Dakle da krenemo redom…

Kakvi se najčešće ugovori u IT-ju mogu naći?

Bilo koji informacioni ili računarski sistem da kupujete biće vam potrebno nešto od sledećeg: hardver (npr. serveri, PC računari, štampači,…), softver (poslovni softver, aplikativni softver i operativni sistemi) i usluge (kao što su podrška i održavanje). Kada su računari tek počeli da se koriste u poslovnom okruženju naglasak je bio na hardver, dok je danas akcenat više na softver i servisima. Tako da ima smisla da prvo odlučite o softveru a zatim izaberete prikladan hardver.

U sledećih nekoliko tekstova, obradiću sledeće tipove ugovora:

  • Ugovori za nabavku hardvera
  • Ugovori za održavanje hardvera
  • Ugovori o softverskim licencama
  • Ugovori o održavanju/nadogradnji softvera (nove verzije)
  • Ugovori za razvoj softvera
  • Ugovori o nivou usluga (eng. SLA – Service Level Agreements)

Na kraju ću izvući ključne tačke IT ugovora kao zaključak ove serije tekstova.

VAŽNA NAPOMENA: nisam pravnik (za tu oblast je najbolje konsultovati pravnike) i ovo nisu pravni saveti! Ovo je samo skup iskustva koji može korisnicima IT usluga i kupcima hardvera pojasniti i približiti (laički) tematiku IT ugovora koji se najčešće sreću u praksi.

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

>