Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

Ugovor za održavanje hardvera

Vreme čitanja: 2 minuta

Održavanje hardveraOdržavanje hardvera je relativno jednostavnije od održavanje softvera i verovatno postoji dosta različitih dobavljača za ovu vrstu usluge. Postoje dve različite vrste održavanje hardvera: preventivno i korektivno održavanje.

Preventivno održavanje pokriva redovno testiranje hardvera (npr. jednom na svakih nekoliko nedelja/meseci) pre nego se pojavi bilo koji problem. Korektivno održavanje se dešava kada se problem pojavi, a po zahtevu kompanije. Sa korektivnim održavanjem ključni element jeste vreme odziva: koliko brzo će IT kompanija (dobavljač) odgovoriti na prijavljeni problem? Ovde se najčešće dogovara neko fiksno vreme odziva. Na primer, inženjer mora da stigne na lokaciju korisnika u vremenu ne dužem od 8 radnih sati od trenutka kada je problem prijavljen od strane korisnika ili nešto slično. Ovo naravno ne znači da će inženjer rešiti problem za 8 sati, već znači da će pristupiti rešavanju problema u tom roku. Ponekad online dijagnostika pomaže: korisnikov hardver je povezan preko interneta sa dobavljačem koji može problem rešiti na daljinu. Plaćanje za održavanje hardvera se standardno naplaćuje unapred na mesečnoj ili kvartalnoj osnovi. Godišnji iznos varira ali je često 10 ili 15 procenata od tržišne cene hardvera. Ostale tačke koje su uobičajeno pokrivene u ugovoru o održavanju hardvera uključuju pravo dobavljača da:

  • Da dodatno naplaćuje uzaludne ili nepotrebne pozive za izlazak na teren
  • Povećava iznose s vremena na vreme, najčešće radi usaglašavanja sa određenim indeksima (npr. inflacija, indeks cena struje, goriva i sl….)
  • Odbije da održava opremu koja je starija od 5 godina ili čiji su delovi odavno odradili svoj radni vek

Klijent ima obavezu da:

  • Plati za izmene koje nisu izazvane samom opremom (npr. Padovi napona, nestanak struje i sl)
  • Obavesti dobavljača o problemima odmah po pojavljivanju (da se vremenom ne bi pogoršavali) i
  • Dozvoli dobavljaču pristup opremi

Važno je napomenuti da kada govorimo o održavanju hardvera na umu imamo sve elemente IT infrastrukture: servere, radne stanice (laptop, desktop), mrežne uređaje (svičeve, rutere, …), štampače, plotere, skenere i sl…. Dodatno, važno je podsetiti se na ovom mestu stare narodne mudrosti “bolje sprečiti, nego lečiti”, a to u ovom slučaju znači da je preporuka imati preventivno nego korektivno održavanje. Zbog toga jer se preventivnim održavanjem može upravljati (a znamo cenu NEupravljanja) dok se korektivnim ne može upravljati, a često se problem javi kada najviše utiče na poslovanje.

A kako se broj uređaja (hardvera) koji se koriste u svakodnevnom poslovanju iz dana u dan povećava, ugovori o održavanju hardvera postaju sve značajniji!

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

>