Analiza: Veb nastup ponuđača poslovnog softvera u Srbiji 2014

Kvalitetna i na vreme plasirana informacija je jedina koja donosi novac u današnje vreme. Koliko je ova teorija primenljiva u praksi ponuđača poslovnog softvera u Srbiji? I šta potencijalni kupci poslovnog softvera mogu naći na sajtovima ponuđača?

Novi serijal – proceni poslovni softver

Vreme čitanja: 2 minuta

triput_meri…ili triput meri, jednom seci!

Znate li priču o programeru koji je uzeo dve nedelje odmora i kad se vratio nije mogao nastaviti sa radom jer je “zastareo”? Da li slična priča može da se projektuje i na blogere?

Nedopustivo dugo odsustvo sa bloga, nadam se, rezultovaće još jednom popularnom i korisnom serijom tekstova. Istražvanje i analiza je potrajala duže nego što sam planirao, ali šta je tu je. Naime, posle prvog serijala: Najčešće grešeke pri izboru poslovnog softvera primio sam dosta mailova sa pitanjima tipa: OK, znamo kako ne treba birati poslovni softver, ali kako sad da procenimo kvalitet poslovnog softvera? Koje su to opcije koje čine kvalitetan poslovni softver? Na kraju, postoje li ključni kriterijumi za evaluaciju poslovnog softvera?

Ovaj serijal bi trebalo da obezbedi informacije potrebne za prepoznavanje ključnih momenata pri analizi i proceni kvaliteta poslovnog softvera. Takođe, ovaj serijal vam može pomoći i da ocenite sadašnji poslovni softver (finansijski softver, pre svega).

Kvalitetan poslovni softver je kičma svake organizacije. To je osnova koja pomaže firmama da imaju uvid i upravljaju najvažnijim delovima svog poslovanja kao što su knjigovodstvo, upravljanje projektima, plate, kadrovi i sl.

Procena kvaliteta poslovnog softvera može biti ogroman zadatak prosto zato što postoji veliki broj faktora za razmatranje. Neka od tipičnih pitanja su: Da li Vaš poslovni softver obezbeđuje najnovije i najbolje funkcije koje trenutno postoje (prirodno se postavlja pitanje koje su to funkcije, ali o tome kasnije)? Da li je pravljenje izveštaja jednostavan i lak zadatak? Da li tako generisani izveštaji sadrže relevantne informacije? Da li je u pitanju integrisan sistem ili morate unostiti iste podatke na više različitih mesta ili, čak, u više različitih programa? Provodite li više vremena u traženju podataka nego u samoj analizi podataka? Previše prekucavanja istovrsnih podataka radi pravljenja jednog smislenog izveštaja?

U zavisnosti od toga kako odgovorite na gorepostavljena pitanja (mada ona nisu jedina), možete odlučiti da je vreme za promenu i nabavku novog ili unapređenje starog poslovnog softvera. U ovom serijalu ću pokušati da identifikujem glavne probleme koje imaju korisnici poslovnog softvera (pre svega finansijskog poslovnog softvera) kao i moguća rešenja tih problema.

Probleme ću podeliti na pet grupa i to:

  • Izveštavanje
  • Poslovni procesi
  • Moduli i funkcionalnost
  • Celovitost rešenja (integracija)
  • Ukupni troškovi posedovanja (eng. skr. TCO – Total Cost of ownership)

Svaka tema će biti predstavljena sa ključnim problemima i mogućim rešenjima, a zatim ću na kraju pokušati da napravim ček-listu ključnih parametara koje treba uzeti u obzir pri proceni kvaliteta poslovnog softvera.

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

Izveštaj: Poslovni softver u Srbiji 2014

Poslovni softver i rešenja već odavno predstavljaju osnov za efikasno upravljanje poslovanjem. Cloud je sve bliže i više ne predstavlja samo svetski trend, već se i na našem tržištu pojavljuje sve više i više rešenja ovog tipa.

Preuzmi izveštaj!
  • […] Serijal je najavljen odavno i do sada su obrađene sve navedene oblasti iz najave: […]

  • >