Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

Lenovo P780 – pravi pametni telefon

Shares
Vreme čitanja: 4 minuta

Napraviću presedan, pa ću ovaj tekst na sajtu o poslovnom softveru posvetiti hardveru (dobro, poslovnom hardveru :)). U pitanju je Lenovo P780 pametni telefon koji od pre par dana intenzivno koristim u svakodnevnom životu i radu. :)

Malo istorije

htc_heroPametni telefoni su mi oduvek bili interesantni. Dugo sam koristio HTC Hero, a imao sam prilike da se družim i sa Samsung-ovim S modelima i drugim pametnim telefonima drugih proizvođača (da i Iphone spada u te :) ). Zaista, za tadašnje uslove (mislim da je to bilo sredinom 2009. godine) impresivne funkcionalnosti… Uz jednu manu: autonomija (čitaj: trajanje baterije). Trajanje baterije je bilo sramotno kratko u poređenju sa tadašnjim “glupim telefonima”. Situacija na žalost i dan danas nije bolja :(. Mnogo sjajnih stvari koje čine telefon “pametnim”: 3G, 2G, megapikseli, megaherci, email, društvene mreže, deljenje, snimanje, montiranje, filmovi, moda, muzika, internet, 1000 i 1000 jezgara :) i ostale lepote… Ali da bi telefon mogao da se koristi ceo dan (a bez akumulatora na leđima u rancu) morate sve to da ugasite ili koristite “optimalno” :) . Dosta nevoljno došao sam do zaključka da je pamet ograničena  kapacitetom baterije :) i nikako nisam mogao da razumem da moram da “zaglupim” telefon (čitaj pogasim sve pametnu funkcije) da bi baterija izdržava jedva dan do dva :(.  Trade-off te vrste mi je bio besmislen, jer faktički se ispostavilo, bar u mom slučaju, da kada god mi je telefon zatrebao za telefoniranje, baterija je bila prazna…

Povratak u budućnost

Posle dosta patnje, muka i posmatranja drugih kako se muče na sličan način, odustao sam od pametnog telefona i dugo vremena koristio najgluplji mogući Nokia X2-02 dual sim (poznavaoci će me siguran sam demantovati, jer ima verovatno i gluplji telefona :) )

Tri dobre stvari kod ovog modela su meni bile interesantne:

– Prvo: imao je dve sim kartice a to znači da su i poslovni i privatni brojevi u jednom imeniku, znači jedna sinhronizacija

– Drugo: baterija traje i traje (mesečni prosek razgovora preko 800 minuta, a možda i više).

– Treće: mogao je da radi kao radio i to bez priključenih slušalica – imao je ugrađenu FM antenu

35911-nokia-x2-02-picture-largeZašto je meni ovo važno?

Jedan telefonski imenik. Tokom vremena upoznao dosta ljudi sa kojima sam poslovno sarađivao i koji su mi postali prijatelji (poslovni imenik) sa jedne strane, a sa druge sa dosta prijatelja sam i poslovno sarađivao (privatni imenik) važno mi je da imam jedan jedinstveni imenik (poslovni + privatni) koji se lako ažurira i sinhronizuje sa nečim iz desktop sveta (npr. MS Outlook) umesto dva ili više imenika na različitim uređajima, platformama (privatni telefon, poslovni telefon, laptop, desktop,…) ili web servisima (gmail, private cloud,..). Ovde je problem distribuirane obrade podataka više nego očigledan.

Baterija, odnosno autonomija. Mobilni telefoni su zaista doneli revoluciju u komunikacijama uporedivu sa revolucijom koju su automobili doneli u transportu i saobraćaju u odnosu na voz. Istina, ovde je više pitanje kako doživljavamo slobodu kretanja, ali ja lično mislim da ako ne smem nigde bez kabla i punjača onda mi telefon baš i nije bežični.

Radio na telefonu bez slušalica koje glume antenu. Nije presudno važno ali je zgodno. Nekoliko razloga: zaboravio sam slušalice i nemam antenu, nemam internet jer sam u prirodi gde nema 3G signala pa ne mogu da slušam internet radio, dosadila mi je kolekcija pesama čiji već i slučajni redosled (shuffle) znam napamet… ili jednostavno volim da slušam radio :), a nemam alternativu.

Povratak u budućnost II deo – Sadašnjost

Od raznih objašnjenja zašto baterija traje kratko počeo sam da se pitam “ko koga ovde z…?” i da polako, ali sigurno odustajem od ideje posedovanja pametnog telefona (BlackBerry nikad nisam probao, verovatno zbog specifičnosti doplate za famozni BlackBerry servis da bi telefon postao smart). A možda sam se pomalo i nadao da se u frazi: “smart phone stupid people vs stupid phone smart people” nalazim na ovoj strani stupid phone (što reče neko: “da li google zaglupljuje ljude?… ček da vidim na google…”). Eh da…

…Kad ja tamo, ono međutim.

sku49022Uz opasnost da budem subjektivan (IBM/Lenovo je moj omiljeni računar još od modela 600E) izuzetno me je obradovala vest da su počeli da prave i mobilne telefone. Drugo volim ekskluzivu: kad nema Iphone-a u Srbiji (podvlačim “nema”), nema ni Lenovo telefona u Americi: bar po nečemu da se izdvojimo od sveta, kao da se već dovoljno ne izdvajamo :)

Lenovo P780 (detaljniji test je ovde) iz mog ugla (možda je malo ukrivo…)

Lenovo je toliko siguran u trajanje svoje baterije da nudi kao dodatak u standardnoj ponudi USB On-the-Go kabl kojim možete dopuniti druge pametne telefone kojima je baterija not-so-smart :)

Dual SIM

Lenovo P780 ima podršku za dve sim kartice od kojih je jedna kombinacija 2G/3G a druga samo 2G. To znači da:

  • Možete imati 3G data paket kod jednog provajdera koji ima povoljne data pakete, a klasične minute za telefoniranje kod drugog koji ima povoljnije pakete (+ dodatno “iritirate” provajdere koji imaju tendenciju da “zaključavaju” svoje korisnike za svoju mrežu, na žalost, ne uvek kvalitetom usluge)
  • Kada ste van zemlje, gde vlada ozloglašeni roaming, možete uzeti jeftinu prepaid karticu i uživati u lokalnim tarifama
  • Bilo koja druga kombinacija koja je posledica izbora kao izražavanja slobodne volje :)

Baterija… ma BATERIJA!

Lenovo p780 ima BATERIJU. Nisam ekspert za miliampersate (mAh) ali 4000mAh izgleda veliko. I ne samo to, ne samo što izgleda već i radi. Meni u proseku baterija traje 3-4 dana bez “trikova” za štednju baterije, gašenje pameti ili bilo čega drugog. Znači uporedivo sa “glupim” telefonima i sada potpuno upotrebljivo za poslovnu primenu.

Radio ne radio, svira ti radio
(Lenovo slogan: for those who do :) )

Ipak, nije sve baš toliko dobro. Lenovo P780 ima radio, ali nema ugrađenu FM antenu, pa će slušalice igrati svoju tradicionalnu ulogu radio antene.

Izgleda da je Lenovo pogodio cilj: smart phone smart people :)

p.s. Tekst nije sponzorisan, ali ako ekipa iz ili oko Lenova želi može me podmititi jednom futrolom ili zaštitnom folijom za ovaj model jer ih još nema na tržištu:)

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

>