PoslovniSoftver.net
Shares

Vodič: Poslovni softver u oblaku

U poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojavljivanja Cloud rešenja za mnoge oblasti, a posebno u domenu poslovnog softvera.

Da li je Cloud poslovni softver, rešenje za vašu kompaniju?

2015 – Nova godina – rekapitulacija i planovi

Shares
Vreme čitanja: 4 minuta

sng2015“Kako vreme leti, a bogami i zimi…” reče neko u nekom vicu…

Čini mi se kao da sam juče pisao prošli novogodišnji tekst i najavljivao značajne promene i izazove koje nas očekuju tokom 2014, a evo već stiže 2015. i opet imamo sličnu situaciju. Za razliku od prošlogodišnjeg teksta, ovaj ću iskoristiti za malo dužu retrospektivu. Jednostavno zato jer je sledeće godine 10 godina od ideje nastanka sajta PoslovniSoftver.net.

Kako je sve počelo?

Sredinom 2005. godine, na mini jubilej (5 godina rada) razmišljao sam o tome šta i kako može bolje. Ta 2005. godina je donela sa sobom, kao i obično u Srbiji mnogo izazova, ali je ključna stvar bila početak primene zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV). Taj zakon umnogome je promenio način na koji su firme radile (je l’ se seća neko famozne IZJAVE?) i značajno doprineo poboljšanju poslovnog ambijenta, mada ima i drugih teorija :).

Kako sam već solidno vreme proveo u konsultantskim, ali i prodajnim vodama, primetio sam ozbiljan problem. Problem je bio u razumevanju i terminima koji koriste softveraši (jedan naziv za sve sa strane softvera: konsultanti, programeri, prodajni konsultanti, tehnička podrška i sl.)  sa jedne i krajnji korisnici u kompanijama (vlasnici, menadžeri, direktori, računovođe, prodavci, administracija, IT menadžeri,…) sa druge strane. Uglavnom, problem je bio dosta jednostavan, ali je rešenje bilo komplikovano za sprovođenje (iako zvuči jednostavno: samo treba objasniti kompanijama kako, zašto i na koji način poslovni softver pomaže poslovanju i uklopiti želje i potrebe kompanija sa mogućnostima softvera, ha!). Rešenje je, dakle, zahtevalo poveliki rad i trud, a primetno niko se time nije bavio. Suštinski problem sam opisao u kratkom tekstu pod naslovom “Umesto uvoda”:

Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije.
Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”.

Prvih 10 godina je najteže

Od tada je prošlo već skoro 10. godina. I zaista, kako sam na početku citirao, vreme leti, a izgleda i zimi! Svake nove godine i korisnici i softveraši se zajedno podsećaju poznatih HITOVA sezone Januar – Mart (bilo koje godine) poznate i kao: popis robe, IOS (Izvod Otvorenih Stavki, a ne operativni sistem za apple mobilne uređaje :)), završni račun, predaja, obrasci i mnogo drugih. Novogodišnji praznici su, za većinu, odavno postali misaona imenica, a rečenica: “Mi ćemo popis raditi 2.januara, je l’ vama to ok da dođete i pomognete nam?” postala je standard. Softver napreduje, razvija se i raste. Ipak, sve ove godine, moj lični utisak, ali i opšti utisak mnogih proizvođača softvera i krajnjih korisnika sa kojima sam razgovarao je da nismo mnogo odmakli od početka (da ne kažem tradicije). Iako smo raznorazne stvari tehnički unapredili ostao je problem koji je uvek i bio “uvek smo to tako radili – šta je problem?”. Mislim da ovaj eksperiment lepo objašnjava problem.

Bilo kako bilo…

U tom periodu objavljeno je preko 150 tekstova od kojih bih vas podsetio na 3 najčitanija:

Pored ovih Cloud je bio vrlo interesantna tema, takoreći hit tema tokom 2014, te sam i tu pokušao malo da približim tematiku, nama, običnim smrtnicima :).

Sarađivao sam sa časopisom PC World Mikro, koji se u međuvremenu ugasio.

Ove godine sam počeo saradnju sa PC Pressom – i objavio nekoliko tekstova od koji su svi imali veoma visoku čitanost na temu Upravljanja IT-jem, Metrikama CRM-a i sl.

Pokrenut je sestrinski sajt sajtu PoslovniSoftver.net – MDA (Market Development Activities) – posvećen aktivnostima razvoja tržišta koje proizvođači poslovnog softvera mogu sprovoditi kako bi efikasnije radili. Na tom sajtu se nalazi jasnija ponuda proizvođačima softvera o načinima kako da poboljšaju svoje poslovanje u raznim oblastima sa kojima sam imao iskustva do sada.

U pripremi je specijalizovan sajt www.knowledgecenter.rs – sajt posvećen malo širim temama iz poslovanja i biće realizovan u jednoj jako interesantnoj formi (bar se meni tako čini u ovom trenutku).

PoslovniSoftver.net je vrlo blizu novog izgleda, a priprema se i posebna podsekcija posvećena lakšoj pretrazi proizvođača poslovnog softvera kao i za efikasnije i unificiranije predstavljanje proizvođača poslovnog softvera i rešenja.

Ono što mi je posebno drago je da sam obnovio i uspostavio saradnju sa mnogim proizvođačima i objavio (konačno) izveštaj: Pregled poslovnog softvera u Srbiji 2014. godine – izveštaj koji planiram svake godine da osvežavam novim aktuelnim podacima. Ono što je, meni bar, posebno zanimljivo u vezi sa ovim izveštajem je da je za manje od 20 dana ovaj izveštaj preuzelo blizu 200 pojedinaca (što proizvođača, što korisnika koji su u potrazi za softverom).

Dodatno, a ovo mi je posebno drago da podvučem jeste odlična saradnja sa udruženjem eRazvoj – jednim od najaktivnijih strukovnih udruženja u Srbiji iz oblasti razvoja informacionog društva. Na osnovu te odlične saradnje – pozvan sam, i to mi je izuzetna čast, da budem u radnom predsedništvu eRazvoj konferencije 2015 sa vrlo interesatnim temama i govornicima.

Naravno, ovo je samo “kratka” rekapitulacija, “dužu” verziju verovatno ne bi niko ni stigao da pročita, ipak je ovo vreme Fejsa, Tvitera i deljenja češće “tuđih” a značajno manje (na žalost) svojih misli putem društvenih mreža.:).

Za sledećih 10 želim vam mnogo zdravlja, uspeha, sreće, a posle ćemo videti.

Miodrag Ranisavljević, autor

p.s. Ipak, ako ste stigli dovde, kao novogodišnji poklon najistrajnijima poklanjam 2 sata besplatnih konsultacija (bilo da ste proizvođač softvera ili korisnik u potrazi za softverskim rešenjem) na temu iz koje vam možda mogu pomoći. Javite se i zakažite!

About the Author Miodrag Ranisavljević

Umesto biografije Redefinisan i izbrušen pogled na softver. Korisnici i programeri. Artisti i modeli. Večita borba ideje i realizacije. Korisnik hoće jedno, programeri tvrde da je neizvodljivo, a knjigovođi ne odgovara zakonski aspekt. Kako usaglasiti različite interese korisnika, programera i sve to upakovati u zakonsku formu? Operativa ili knjigovodstvo, šta je Vama važnije? Posebni programi, integrisan sistem, transferi, kopiranje, prekucavanje. Da li komplikujemo jednostavno ili jednostavno mora komplikovano? Da li je Marfi u pravu kada kaže da ni jedan pravi problem nema rešenje. Krenimo zato od početka jer sudeći po Parouzziju: “Ako loše startuješ, nevolje rastu eksponencijalno”

  • Sve najbolje, projektu poslovni softver kao i svima koji su stigli do kraja tekata :-)

    Samo napred ! Sledećih 9 godina će biti mačiji kašalj u odnosu na prvih 9 !

    Miodraže, imate našu podršku u svakom smislu.

    Digital Priest / New Dimension

  • >